Tendinita Ahile

Tendinita Ahileană este o afecțiune care produce dureri de-a lungul părții din spate a piciorului, în apropierea călcâiului. Tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon din organism. Conectează mușchii gambei de osul călcâiului, fiind utilizat permanent – la mers, sărituri etc

Deși tendonul lui Ahile poate suporta tensiuni mari de funcționare acesta este, de asemenea, predispus la tendinită, o condiție asociată cu utilizarea excesivă și degenerarea. Studiile medicale au îndepărtat noțiunea de inflamație a unui tendon și au dezvoltat-o pe cea de uzură; fibrele tendinoase deteriorate se pot de asemenea calcifica, formând osteofite.

Aspect RMN de tendinita ahileană noninserțională

Aspect clinic și RMN de tendinită insertională - maladie haglund

Sunt descrise două forme clinice:

Tendinita ahileană noninserțională – mai frecventă la tineri, activi, apare în partea de mijloc a zonei tendinoase prin suprasolicitare datorită creșterii bruște a valorii sau intensității activității fizice;

Tendinita ahileană inserțională - tendinita implică partea de jos a călcâiului, acolo unde tendonul se atașează (inseră) la osul călcâiului, apare prin conflict cu o proeminență osoasă - tuberozitatea calcaneului. Dezvoltarea unei inflamații locale - bursita retrocalcaneeană este descrisă ca maladia Haglund.

Simptomatologie:

  • durere și rigiditate de-a lungul tendonul lui Ahile, în special dimineața,
  • durere de-a lungul tendonul sau zona din spate a călcâiului care se agravează cu activitatea fizică,
  • durere severă timp de mai multe zile după efectuarea unei activități fizice,
  • umflarea regiunii prezentă tot timpul, ce se agraveaza pe parcursul zilei.

Examinarea rigidității din gambă

Medicul ortoped specializat în chirurgia piciorului va solicita o serie de teste imagistice - radiologie convențională, RMN - pentru a se asigura că simptomele sunt cauzate de tendinita ahileană. Examenul RMN este important pentru planificarea eventualei intervenții chirurgicale.

Tratamentul ortopedic

În cele mai multe cazuri, opțiunile de tratament conservator, ortopedic, vor oferi ameliorarea durerii, deși pot dura câteva luni pentru ca simptomele să dispară. Chiar si cu tratament precoce, durerea poate dura mai mult de 3 luni. Dacă ați avut dureri timp de câteva luni înainte de a începe un tratament, poate dura 6 luni înainte ca metodele de tratament să prezinte un efect.

  1. Repausul - primul pas în reducerea durerii este reducerea sau chiar oprirea activităților care amplifică durerea; ciclismul, exercițiile eliptice și înotul sunt permise fiind activități cu impact redus la nivel ahilean.

  2. Crioterapia (Gheață) - plasarea de gheață pe zona cea mai dureroasă a tendonului lui Ahile este utilă și se poate aplica pe tot parcursul zilei. Recomandarea noastră este pentru aplicații de maximum 20 de minute /oră care să fie oprite în cazul în care pielea devine amorțită.

  3. Medicamente anti-inflamatorii - cum ar fi ibuprofenul și naproxenul reduc durerea și umflarea. Utilizarea acestor medicamente pentru intervale mai lungi de 1 lună ar trebui să fie discutată cu medicul curant.

  4. Exercițiile de kinetoterapie sunt de bază, obligatorii, axate pe întindere – stretching și pe așa-numita consolidare excentrică, exerciții obligator asistate de un specialist kinetoterapeut, și care pot ajuta la întărirea mușchilor gambei și la reducerea stresului pe tendonul lui Ahile.

  5. Preparatele injectabile - Cortizonul, un tip de steroid, este un puternic anti-inflamator dar utilizarea acestuia este contraindicată, deoarece poate provoca ruptura tendonului. Există o serie de tratamente noi cu rezultate pozitive care se referă la injectarea unui concentrat plasmatic extras din sângele pacientului – PRP, Platellet Related Products - derivați de acid hialuronic - Hialurom Tendon.

  6. Pantofi de susținere și talonete – înălțarea duce la relaxarea conflictului din zona inserțională; utilizarea lor este obligatorie. Daca durerea este severă, vă putem recomanda o orteză tip cizmă de mers cu descărcarea completă a sprijinului dar pentru o perioadă scurtă de timp.

  7. Terapia extracorporală cu unde de șoc (ESWT). Se presupune că aceste proceduri - ce asociază impulsuri de ultrasunete de mare energie pot stimula procesul de vindecare.

Tratamentul chirurgical

Chirurgia ar trebui să fie luată în considerare pentru a trata tendinita Ahile doar dacă durerea nu se ameliorează după 6 luni de tratament conservator.

  • Intervenția de recesiune gastrocnemiană, operație prin care mușchiul gambei este alungit pentru a obține creșterea mobilității gleznei. Procedura poate fi efectuată cu o incizie tradițională sau endoscopic.
  • Debridarea și reparația (daca tendonul are mai puțin de 50% leziuni pe secțiune). Odată ce partea degenerată poate fi excizată, restul tendonului este reparat cu suturi, pentru a finaliza reparația.
  • În tendinita inserțională, pintenele osos este, de asemenea, eliminat odată cu zona inflamată din regiunea calcaneeană (excizia exostozei, bursectomie retro-calcaneeană).

Majoritatea pacienților au rezultate bune după operație. Factorul principal în recuperare este nivelul de degenerare al tendonului.
Kinetoterapia este o parte importantă a recuperării. Multi pacienți necesită până la 12 luni de reabilitare înainte de vindecare.

Complicații

Moderată până la severă, durerea restantă chiar după intervenții chirurgicale este observată la 20% la 30% dintre pacienți.

programeaza un control programeaza un control

Pentru programari sunati la
0728 894 188