Metatarsalgia

Metatarsalgia este un termen general folosit pentru a desemna durere sub bolta anterioară a tălpii piciorului. Aceasta este o problemă foarte frecventă și una dintre primele trei acuze ale pacienților. Metatarsalgia este adesea situată în talpă sub capetele degetelor 2, 3, si 4 (oasele metatarsiene), sau mai rar,izolată la capul primului metatarsian (lângă degetul mare). Metatarsalgia, de obicei, răspunde rapid la un tratament adecvat. Primul tip de tratament va fi întotdeauna conservator; opțiunea chirurgicală trebuie evaluată cu atenție, după epuizarea metodelor ortopedice de tratament.

Figura1: zone de durere la nivelul tălpii anterioaretipice pentru metatarsalgie

Figura 2: evaluarea clinică a metatarsalgiei se face de către chirurgul ortoped specializat pe chirurgia piciorului

Metatarsalgia este cel mai adesea cauzată de prea multă presiune pe o suprafață mică din talpa piciorului. Această presiune crescută poate fi produsă de mulți factori, și o mare parte din evaluarea noastră clinică este orientată spre determinarea cauzei presiunii crescute pe antepicior.

Bătăturile, oasele metatarsiene lungi, degetele de la picioare deformate, fenomene de artrită, fracturi de stres, și chiar antecedente de chirurgie a piciorului sunt toate cauzele posibile ale metatarsalgiei.

Debutul este de obicei progresiv pentru că este nevoie de timp pentru a se creea o astfel de leziune de suprasolicitare. Cu toate acestea, durerea poate apărea dintr-o dată dacă există un traumatism în zonă sau pur și simplu în cazul purtării unor pantofi noi.
Traumatisme tipice ar putea include aterizarea dură pe antepicior cu picioarele goale sau pantofi cu talpa inadecvată sau efortul de mers pe un interval de timp prelungit (similar maratonului).

Scopul tratamentului: reducerea presiunii asupra regiunilor metatarsiene dureroase

Talonetele personalizate, dacă sunt corect prescrise și montate, pot ameliora simptomele de metatarsalgiei. Acestea pot transfera forța de pe capetele metatarsiene ale bolții anterioare a piciorului pe arc.

Figura 3: Fără talonete - zonele roșii arată presiune extremă.

Figura 4: Cu talonete: presiunea la nivelul antepiciorului este redusă semnificativ.

În plus, multe studii arată că modificările talonetelor, cum ar fi utilizarea pernelor metatarsiene (din silicon) amortizoare pot reduce și mai mult presiunea în zona dureroasă a piciorului.

Nu toți pacienții vor avea nevoie de orteze personalizate. Deși nu sunt la fel de eficiente în reducerea presiunii, unii pacienți vor obține ameliorarea durerii cu talonete sau susținători plantari obișnuiți – firmele de produse ortopedice oferă o gamă bogată de talonete – susținători plantari – pelote metatarsiene din gel polimeric. Vă putem ajuta să determinați care este cea mai buna alegere pentru picioarele dumneavoastră. În plus, asocierea șosetelor și a pantofilor adecvați pot ajuta prin ameliorarea amortizării.

Tratament suplimentar: reducerea inflamației Odată ce am redus presiunea asupra tălpii – bolții anterioare, atunci încercăm să reducem inflamația locală. Acest lucru poate fi realizat prin unul sau mai multe tratamente, printre care:

Crioterapie(Gheață) - aplicații reci până la 20 minute pe oră

Medicație – aplicații locale de geluri sau spray-uri antiinflamatoare (Fastum , Sindolor, Diclofenac, KetoSpray etc)

Odihna – repausul câteva zile fără mers sau ortostatism prelungit

Terapie Fizică – exerciții de stretching și masaj la nivelul tălpii

Semne si simptome de Metatarsalgie avansată

• Durerea din talpă se extinde spre degete

• Durere este adesea o durere surdă, mai mult ca o vânătaie.

• Durerea este amplificată de mersul desculț, în special pe suprafețele dure, cum ar fi placi de ceramică.

• Durerea vă forțează de multe ori să mergeți pe exteriorul piciorului într-un efort de a evita să călcați pe antepicior.

• Durerea nu mai este redusă în pantofi de bună calitate, în special cu amortizare în față (pelote, talonete de gel).

• Uneori, un calus - bătătură se va forma în zona de presiune crescută.

Când aceste simptome încep să persiste, chiar în prezența unui tratament ortopedic corect, vă sfătuim să vă adresați unui chirurg specializat în chirurgia piciorului.

Figura 5 Intervenție chirurgicală de osteotomie (secționare os) pentru corectarea metatarsalgiei

programeaza un control programeaza un control

Pentru programari sunati la
0728 894 188