Hallux valgus

Există o cantitate uriașă de informații disponibile cu privire la chirurgia piciorului și mare parte din ea este contradictorie. Puteți obține informații de la medicul dumneavoastră, prieteni, internet și / sau de la membrii familiei. Aceste pagini sunt concepute pentru a vă ajuta să identificați informațiile corecte, și să vă asiste în luarea unei decizii în cunoștință de cauză.

Figura 1 – deformare ușoară, incipientă, a degetului mare

Figura 2 – deformare a degetului mare al piciorului cu monturi – bătături

În cele mai multe cazuri, la început, putem trata conservator durerea cauzată de monturi. De fapt, o intervenție chirurgicală ar trebui să fie o ultimă soluție, după epuizarea altor metode de tratament. Surprindem mulți pacienți cu monturi – hallux valgus, prin capacitatea noastră de a-i ajuta să evite intervețiile chirurgicale mari atunci când le-a fost spus anterior că nu au nici o alegere.

Dacă ați încercat toate tratamentele conservatoare, și cu toate acestea, monturile rămân cauza durerii sau a limitării activității, chirurgia minim invazivă poate fi o opțiune foarte eficientă.

Ce sunt monturile sau hallux valgus-ul?

Hallux valgus-ul este afectarea degetului mare de la picior care se deplasează spre degetul II (spre lateral); primul metatarsian, osul de la baza degetului mare se deplasează spre interior și cauzează montul (bătătura) pe partea interioară a piciorului. Termenul medical pentru această inflamație la picior este Hallux (degetul mare) abducto (degetul mare se îndreaptă spre degetul doi) valgus (degetul mare se rotește spre interior).

Când ar trebui să sufăr o intervenție chirurgicală pentru hallux valgus - monturi?

Folosim următoarele criterii ca ghid atunci când stabilim dacă operația este indicată:

• Aveți o inflamație și o deviere a oaselor la picior – cu apariția mont-ului - determinat prin examen clinic și radiografii.

• Ați epuizat toate elementele de îngrijire conservatoare – ortopedice de tipul:

• orteze funcționale, concepute pentru a reduce presiunea în articulația degetului mare

• pantofi medicinali terapeutici

• talonete confecționate conform plantogramei

• medicamente – terapia pe termen scurt cu anti-inflamatoare poate fi utilă

Figura 3 – tipuri diverse de suporți ortopedici – orteze pentru degetul mare

Procedura chirurgicală

Există un număr de moduri diferite (tehnici diferite) de a efectua intervenția chirurgicală pentru monturi. Cea mai bună metodă pentru o persoană nu este neapărat la fel de bună pentru o altă persoană. Unele proceduri permit mersul mult mai devreme ceea ce înseamnă că nu necesită utilizarea cârjelor. În funcție de anatomia piciorului, procedura poate avea un risc mai mic sau mai mare pentru re-apariția deformării mont-ului.

Figura 4 – imagine a piciorului și radiografie, înainte și după intervenție chirurgicala de corecție

Tipuri de chirurgie a monturilor degetului mare:

În general, tehnicile chirurgicale pot fi clasificate în două mari categorii:

1) Procedurile distale (la nivelul capului degetului mare).
2)Procedurile proximale (în apropierea articulației de la baza degetului mare).
Pentru fiecare procedură, osul este tăiat si capul metatarsian-ului mutat pentru a corecta devierea degetului mare. Diferite tipuri de reduceri osoase pot fi efectuate în funcție de corecția necesară. Procedurile distale sunt de obicei indicate pentru devierea ușoară până la moderată în hallux valgus, sau pentru pacienții care nu sunt în stare să meargă fără sprijin pe piciorul operat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Procedurile proximale sunt efectuate în jurul bazei primului metatarsian (osul din spatele degetului mare). Acestea includ posibil rezecția unui fragment (ic osos) sau o incizie semi-circulară cu rotirea osului (osteotomie crescentică) și fuziunea articulației de la baza degetului (artrodeza - operația Lapidus). Procedurile proximale sunt, de obicei, indicate pentru deformările moderate până la severe.

Figura 5 – aspect radiologic preoperator și postoperator pentru una dintre cele mai frecvente intervenții din chirurgia monturilor piciorului – osteotomia Scarf. Se observă fixarea fragmentului osos cu două șuruburi speciale.

În general, există multe variabile în selectare intervenției la nivelul piciorului și cheia succesului este de a găsi un chirurg cu experiență care înțelege fiecare variabilă și care are aptitudinile necesare pentru a efectua toate tipurile de proceduri. Fiecare procedura chirurgicala va necesita, doatorită intervenției la nivel osos, un sistem de fixare a fragmentelor – așa numita osteosinteză; de obicei implantele sunt din materiale biocompatibile de înaltă tehnologie (titan etc).

La internare vă vom efectua o examinare clinică amănunțită a piciorului și mersului, vom efectua o radiografie, și în funcție de diagnostic, vă vom oferi o explicație a tipului de procedură indicat.

programeaza un control programeaza un control

Pentru programari sunati la
0728 894 188