Entorsa gleznei
Entorsa de glezna apare frecvent când glezna este răsucită spre înăuntru (mecanism numit inversiune) și reprezină o lezare a ligamentelor gleznei (cel puțin trei ligamente pe partea laterală a gleznei pot fi întinse, rupte parțial sau rupte în totalitate.
Figura 1 Entorsa cea mai frecventă la gleznă se produce prin inversiune.
Simptome: - inițial glezna este dureroasă, tumefiată (se umflă) și dezvoltă echimoze (vânătăi), datorită sângerării produse de ruptura ligamentelor. Diagnosticul este clinic si radiografic și se efectuează de către medicul specialist ortoped.
Figura 2 Aparatul TELOS permite efectuarea radiografiilor în poziție forțată pentru evidențierea zonelor instabile.
Figura 3 Examenul RMN poate fi utilizat pentru diagnosticul de finețe al leziunilor ligamentare asociate.
Tratamentul este frecvent ortopedic:
rețineti acronimul RICE adică
- R=rest = repaus (țesuturile gleznei lezate au nevoie de timp să se vindece; mersul va fi permis doar cu ajutorul unor cârje și doar sprijin contact)
- I=ice = gheață (aplicând gheață pe zonele dureroase și tumefiate putem reduce aceste simptome)
- C=compression = fașă elastică sau ciorap elastic (care ajuta la îmbunătățirea circulației venoase și reduce tumefacția)
- E=elevation = menținerea gleznei în repaus deasupra nivelului inimii (controlează tumefacția)
- toate acestea alături de medicație antiinflamatorie prescrisă de medicul specialist.
După faza acută se începe un program de recuperare - kinetoterapie pentru a restaura mobilitatea și stabilitatea gleznei.
Complicațiile care pot apărea după entorsa de glezna sunt: instabilitatea gleznei și impingement-ul (sau sindromul de conflict) gleznei.