Încălțămintea și rolul ei în problemele piciorului

Încălțămintea este utilizată de oameni timp de aproximativ 30.000 de ani. Deși, inițial purtată ca acoperire protectoare pentru picior, încălțămintea modernă este concepută pentru a îndeplini o serie de scopuri, realizarea lor fiind evaluată pe baza a trei criterii: formă, funcție și adaptare. Forma se referă la atracția estetică a încălțămintei, în timp ce funcția se referă la capacitatea încălțămintei de a-și atinge destinația de exemplu de protecție a piciorului la o constrîngerile și risurile unor activități umane. Adaptarea se referă la modul în care încălțămintea poate acomoda morfologia piciorului.

Adaptarea pentru încălțăminte este vitală, deoarece, în majoritatea cazurilor se potrivește forma în defavoarea funcției. Acest lucru înseamnă că încălțămintea nu își poate îndeplini scopul în cazul în care nu se potrivește piciorului corect. În plus, s-a sugerat că încălțămintea incorectă are o contribuție majoră la dezvoltarea tulburărilor structurale ale piciorului, cum ar fi hallux valgus și deformarea degetelor mici, precum și leziunile cutanate, cum ar fi monturile și calusul.

Adaptarea corectă a încălțămintei este în mod inerent complexă deoarece morfologia piciorului este foarte variabilă între oameni și există o varietate limitată de modele precum și o rezistanță variabilă în timp a acestora. Prin urmare, este probabil ca o proporție substanțială a populației să poarte încălțămintea incorectă. Având în vedere acest lucru, scopul unui articol științific recent publicat în literatura de specialitate a fost de a determina prevalența încălțămintei incorect adaptate și de a examina asocierea între încălțămintea incorectă, durerea și patologia piciorului. Concluziile au fost următoarele:

  • O mare parte din populație poartă încălțămintea incorect, element asociat cu dureri și tulburări ale picioarelor.

  • Ar trebui să se pună un accent mai mare pe educația pentru încălțăminte și pe furnizarea unei selecții adecvate de pantofi care să permită variația morfologiei piciorului în rândul populației, în special în ceea ce privește lățimea picioarelor.

Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. J Foot Ankle Res. 2018 Jul 28;11:43. doi: 10.1186/s13047-018-0284-z. eCollection 2018. Review. PubMed PMID

programeaza un control programeaza un control